ponedjeljak, 28. kolovoza 2017.

Šta je LAN (lokalna mreža)?



Lokalna mreža (LAN) obezbeđuje mrežnu sposobnost za grupu računara u neposrednoj blizini, kao što je u poslovnoj zgradi, školi ili kući. LANovi se obično grade tako da omogućavaju dijeljenje resursa i usluga poput datoteka, štampača, igara, aplikacija, e-pošte ili pristupa internetu.
Višestruke lokalne mreže mogu biti samostalne, isključene sa bilo koje druge mreže ili se mogu povezati sa drugim LAN-om ili WAN-om (poput Interneta).
Tradicionalne kućne mreže su pojedinačni LAN-ovi, ali je moguće imati više LAN-a unutar kuće, kao ako je mreža za goste podešena .

Tehnologije koje se koriste za izgradnju LAN-a

Savremene lokalne mreže uglavnom koriste Wi-Fi ili Ethernet za povezivanje svojih uređaja zajedno.
Tradicionalni Wi-Fi LAN upravlja jednim ili više bežičnih pristupnih tačaka na koje se uređaji povezuju sa signalnim opsegom. Ove pristupne tačke zauzvrat upravljaju mrežnim saobraćajem koji prolazi do i sa lokalnih uređaja i takođe može povezati lokalnu mrežu sa vanjskim mrežama. Na domaćem LANu, bežični širokopojasni ruteriizvršavaju funkcije pristupne tačke.
Tradicionalni Ethernet LAN se sastoji od jednog ili više čvorišta , prekidača ili tradicionalnih rutera koje pojedinačni uređaji povezuju preko Ethernet kablova .
I Wi-Fi i Ethernet omogućavaju direktno povezivanje uređaja (npr. Peer to peer ili ad hoc veze), a ne preko centralnog uređaja, iako je funkcionalnost ovih mreža ograničena.
Iako se Ethernet i Wi-Fi obično koriste u većini preduzeća i domova, usled low cost-a i brzine, LAN se može postaviti sa fiberom ako se može pronaći dovoljno razloga.
Internet protokol (IP) je daleko pretežni izbor mrežnog protokola koji se koristi na LAN mrežama. Svi popularni mrežni operativni sistemi imaju ugrađenu podršku za potrebnu TCP / IP tehnologiju.

Koliko je veliki LAN?

Lokalna mreža može sadržavati bilo gdje sa jednog ili dva uređaja do više hiljada. Neki uređaji kao što su serveri i štampači ostaju trajno povezani sa LAN-om, dok se mobilni uređaji poput prenosnih računara i telefona mogu pridružiti i napuštati mrežu u različitim vremenima.
Obe tehnologije koje se koriste za izgradnju LAN-a, a takođe i svrhu određuju njenu fizičku veličinu. Lokalne mreže Wi-Fi, na primer, imaju tendenciju da budu veličine u zavisnosti od površine pokrivanja pojedinačnih pristupnih tačaka, dok Ethernet mreže imaju tendenciju da pokrivaju rastojanje koje pojedini Ethernet kablovi mogu pokriti.
Međutim, u oba slučaja, LAN-ovi se mogu proširiti tako da pokrivaju mnogo veća rastojanja ako je potrebno skupi više pristupnih tačaka ili prekidača.
Napomena: Ostale vrste područja mogu biti veće od LAN-a, poput MAN-ova i CAN-a.

Prednosti lokalne mreže

Postoji mnogo prednosti za lokalne mreže. Najočigledniji je, kao što je već pomenuto, da se softver (plus licence), datoteke i hardver mogu deliti sa svim uređajima koji se povezuju na LAN. Ovo ne samo da olakšava stvari, već i smanjuje troškove kupovine višekorisnika.
Na primjer, preduzeće može izbjeći kupovinu štampača za svakog zaposlenog i računara postavljanjem LAN-a za dijeljenje štampača na celoj mreži, što omogućava više od jedne osobe koja je štampa na njega, faks stvari, dokumente za skeniranje itd.
Pošto je razmjena važna uloga lokalne mreže, jasno je da ova vrsta mreže znači bržu komunikaciju. Ne samo da se datoteke i drugi podaci mogu dijeliti mnogo brže ako ostanu u lokalnoj mreži umjesto da prvi put dođu do interneta, ali komunikacija od tačke do tačke može biti podešena za bržu komunikaciju.
Takođe, u ovoj belešci, dijeljenje resursa na mreži znači da postoji centralna administrativna kontrola, što znači da je lakše vršiti promjene, nadgledati, ažurirati, rešavati probleme i održavati te resurse.

LAN Topologies

računarska mreža topologija je osnovna struktura komunikacije za komponente LAN.
Oni koji dizajniraju mrežne tehnologije smatraju topologije, a njihovo razumevanje daje dodatni uvid u to kako mreže funkcionišu. Međutim, prosečan korisnik računarske mreže ne mora znati mnogo o njima.
Autobusi, prstenovi i zvijezde topologije su tri osnovne forme koje poznaju većina umreženih pismenih ljudi.

Šta je LAN party?

LAN party se odnosi na tip multiplayer računarskih igara i društvenog događaja na kojem učesnici donose sopstvene računare i grade privremenu lokalnu mrežu.
Pre nego što su sazrevane usluge igre zasnovane na oblaku i internet igrice sazreli, LAN partije bile su neophodne za povezivanje igrača za podudaranje sa prednostima brzih, nisko-latentnih veza za podršku tipovima igara u realnom vremenu.

Šta je mreža širokog područja (WAN)?



WAN (širokopojasna mreža) je komunikaciona mreža koja obuhvata veliku geografsku oblast, kao što je u gradovima, državama ili zemljama. Oni mogu biti privatni da povezuju delove preduzeća ili mogu biti više javni da povezuju manje mreže zajedno.
Najlakši način da razumete šta je WAN razmišljati o internetu u cjelini, što je najveći svjetski WAN. Internet je WAN jer putem korištenja ISP-ova povezuje  mnogo  manjih lokalnih mreža (LAN) ili mreža metroa (MAN).
U manjoj mjeri, preduzeće može imati WAN koji se sastoji od usluga oblaka, njegovog sjedišta i manjih filijala. WAN u ovom slučaju bi se koristio za povezivanje svih tih dijelova poslovanja zajedno.
Bez obzira na to kako se WAN priključuje zajedno ili koliko su dalje odvojene mreže, krajnji rezultat je uvek namijenjen omogućavanju različitim manjim mrežama sa različitih lokacija da komuniciraju jedni s drugima.
Napomena:  Kratica WAN se ponekad koristi za opis bežične mrežne mreže, iako je najčešće skraćena kao WLAN .

Kako su WAN povezani

Pošto WAN-ovi, po definiciji, pokrivaju veću udaljenost od LAN-a, ima smisla povezivanje različitih dijelova WAN koristeći  virtuelnu privatnu mrežu (VPN) . Time se obezbeđuje zaštićena komunikacija između lokacija, što je neophodno s obzirom da se prenošenje podataka odvija preko interneta.
Iako VPN-ovi pružaju razumne nivoe sigurnosti za poslovne potrebe, javna internetska veza ne obezbeđuje uvijek predvidljive nivoe performansi koje može poslužiti posebna WAN veza.
Zbog toga se kablovi optičkog kabla ponekad koriste za komunikaciju između WAN veza.
X.25, Frame Relay i MPLS
Od 1970-ih godina, mnogi WAN-ovi su izgrađeni koristeći tehnološki standard nazvan X.25 . Ovakve vrste mreža su podržavale automatizovane mašinerije, sisteme transakcija kreditnih kartica i neke od ranih onlajn informativnih servisa kao što je CompuServe.
Starije X.25 mreže su koristile veze sa dial-up modemom od 56 Kb / s  .
Frame Relay  tehnologija je kreirana da pojednostavi X.25 protokole i obezbedi jeftinije rešenje za širokopojasne mreže koje su potrebne za rad sa većom brzinom. Frame Relay je postao popularan izbor za telekomunikacione kompanije u Sjedinjenim Državama devedesetih, naročito AT & T.
Multiprotocol Label Switching (MPLS) je napravljen kako bi zamenio Frame Relay poboljšanjem podrške protokola za obradu govornog i video saobraćaja, pored normalnog saobraćaja podataka. Karakteristike  kvaliteta usluge (QoS) MPLS-a bile su ključne za njegov uspeh. Tzv. Mrežne usluge "triple play", izgrađene na MPLS-u, povećane su u popularnosti tokom 2000-ih godina i na kraju zamenile Frame Relay.
Zakupljene linije i Metro Ethernet
Mnogi biznisi počeli su koristiti   WAN mreže zakupljene linije sredinom devedesetih, pošto su internet i internet eksplodirali u popularnosti. T1 i T3 linije  često se koriste za podršku MPLS ili internet VPN komunikacije.
Mogućnosti Ethernet veze na daljinu, takođe mogu se koristiti za izgradnju namenskih širokopojasnih mreža. Iako su mnogo skuplji od internetskih VPN-ova ili MPLS rešenja, privatni Ethernet WAN-ovi nude veoma visoke performanse, a linkovi su tipično ocenjeni na 1 Gbps u poređenju sa 45 Mbps tradicionalnog T1-a.
Ako WAN kombinira dva ili više tipova povezivanja, kao ukoliko koristi MPLS kola kao i T3 linije, može se smatrati hibridnim WAN-om . Ovo je korisno ako organizacija želi da obezbedi isplativ način za povezivanje svojih ogranaka zajedno, ali takođe ima brži način prenošenja važnih podataka ako je potrebno.

Problemi sa mrežama širokog područja

WAN mreže su mnogo skuplje od domaćih ili korporativnih intraneta .
WAN-i koji prelaze međunarodne i druge teritorijalne granice spadaju pod različite pravne nadležnosti. Sporovi mogu nastati između vlada nad vlasničkim pravima i ograničenjima korištenja mreže.
Global WAN-ovi zahtevaju korištenje podvodnih mrežnih kablova za komunikaciju na kontinentima. Podmorski kablovi podležu sabotažama, a takođe i nenamernim pauzama od brodova i vremenskih uslova. U poređenju sa podzemnim kopnenim vodovima, podvodni kablovi imaju tendenciju da traju mnogo duže i koštaju mnogo više za popravku.

nedjelja, 27. kolovoza 2017.

Internet provajder usluga (ISP)





Vaš Internet provajder usluga (ISP) je kompanija kojoj plaćate naknadu za pristup internetu. Bez obzira na vrstu pristupa internetu (kablovski, DSL, dial-up), ISP vam ili vašom preduzeću pruža komad veće cevi za internet.
Svi internet povezani uređaji pokreću svaki zahtev preko svog ISP-a kako bi pristupili serverima za preuzimanje web stranica i datoteka, a sami serveri mogu samo te datoteke dostaviti putem svog ISP-a.
Primjeri nekih ISP-a uključuju AT & T, Comcast, Verizon, Cox, NetZero, među mnoge, mnoge druge. Oni se mogu direktno priključiti kući ili poslu ili bežično bežičnom putem putem satelita ili druge tehnologije.

Šta radi ISP?

Svi imamo neku vrstu uređaja u našem domu ili poslu koji nas povezuje na internet. Preko tog uređaja vaš telefon, laptop, desktop računar i drugi uređaji koji su sposobni za internet stižu do ostatka svijeta - i sve to radi preko različitih ISP-a.
Pogledajmo primer gde se Internet provajder nalazi u lancu događaja koji vam omogućava preuzimanje datoteka i otvaranje web stranica sa interneta ...
Recite da koristite laptop kod kuće da pristupite ovoj stranici na About.com . Vaš web pretraživač prvo koristi DNS servere koji se podešavaju na vašem uređaju da prevedu ime domena About.com " na odgovarajuću IP adresu s kojom je povezana (koja je adresa koja je postavljena za About.com , koja će se koristiti sa svojim ISP ).
IP adresu koju želite pristupiti se zatim šalje sa vašeg rutera vašem ISP-u, koji prosleđuje zahtjev ISP-u koji koristi About.com .
U ovom trenutku, About.com može poslati ovu  http://pcsupport.about.com/od/termsi/g/isp.htm datoteku ( HTM datoteku koja je ova stranica) natrag vlastitom ISP-u, koji prosleđuje Podatke na svoj kućni ruter i nazad na vaš laptop. 
Sve ovo se radi prilično brzo - obično u sekundama, što je zapravo prilično značajno. Ništa od toga ne bi bilo moguće osim ako i vaša kućna mreža i rad kompanije About.com imaju validnu javnu IP adresu koju dodeljuje ISP.
Isti koncept se odnosi na slanje i preuzimanje drugih datoteka kao što su video snimci, slike, dokumenti itd. Sve što preuzmete na mreži može se prenositi samo preko ISP-a.

Da li je Internet iskustva sa iskustvom u mreži ili ja?

Nema smisla proći kroz sve korake za rešavanje problema da biste popravili sopstvenu mrežu ako je vaš ISP onaj koji ima problem ... ali kako znate da li je vaša mreža ili Internet provajder usluga kriv?
Najjednostavnije ako ne možete otvoriti web stranicu je pokušati drugačije. Ako druge web stranice funkcionišu u redu, onda očigledno nije vaš računar niti vaš ISP koji ima probleme - to je ili web server koji širi web lokaciju ili Internet provajder koji veb lokacija koristi za isporučivanje web stranice. Ništa ne možete učiniti, ali sačekati da ih riješe.
Ako nijedna veb lokacija koju pokušavate ne radi onda je prvo što treba da uradite je da otvorite veb lokaciju na drugom računaru ili uređaju u vašoj mreži, jer pitanje nije jasno da su svi oni ISP-ovi i web serveri krivi.
Dakle, ako vaša radna površina ne prikazuje Googleovu veb lokaciju, probajte je na vašem laptopu ili telefonu (ali se pobrinite da ste povezani sa Wifi). Ako ne možete replicirati problem na tim uređajima onda problem mora biti sa radnom površinom.
Ako je samo radna površina odgovorna za to da ne možete da učitate bilo koju veb lokaciju, pokušajte ponovo pokrenuti računar . Ako to ne reši, možda ćete morati promijeniti postavke DNS servera .
Međutim, ako nijedan od vaših uređaja ne može otvoriti web lokaciju, trebali biste ponovo pokrenuti svoj ruter ili modem . Ovo obično rješava te vrste problema na mreži. Ako se problem nastavi, obratite se svom ISP-u radi dodatnih informacija.
Moguće su da sami prolaze kroz probleme ili su isključili pristup internetu iz drugog razloga.
Savet:  Ako je ISP za vašu kućnu mrežu iz bilo kog razloga, uvek možete da isključite Wifi na telefonu da biste započeli korišćenje plana podataka mobilnog telefona. Ovo samo prebacuje vaš telefon na korišćenje jednog ISP-a za korišćenje drugog, što je jedan od načina za pristup internetu ako je vaš kućni Internet provajder opao.

Kako sakriti Internet saobraćaj od ISP-a

S obzirom da pružaoci Internet usluga pružaju put za sav vaš internet promet, moguće je da mogu pratiti ili prijaviti svoje internet aktivnosti. Ako je ovo zabrinut za vas, jedan popularan način da izbegnete ovo što ste uradili jeste da koristite VPN (Virtual Private Network).
U osnovi, VPN obezbeđuje šifrovani tunel sa vašeg uređaja,  preko svog ISP-a ,  drugom  ISP-u, koji efikasno sakriva sve vaše saobraćaja od direktnog ISP-a i umjesto toga omogućava VPN uslugu koju koristite da vidite ceo vaš saobraćaj (koji oni obično ne Monitor ili dnevnik).
Možete pročitati više o VPN u sekciji "Skrivanje Vaša javna IP adresa"  ovdje .

Više informacija o ISP-ima

Jedan test internet brzine mogu vam pokazati brzinu ste trenutno dobiti od svog ISP-a. Ako se ova brzina razlikuje od onoga za koju plaćate, možda ćete kontaktirati svog ISP-a i pokazati im vaše rezultate.
Ko je moj ISP?  Je veb lokacija na kojoj se prikazuje Internet provajder koji koristite.
Većina ISP-a daje potrošačima uvek dinamične IP adrese , ali preduzeća koja poslužuju veb lokacije obično se pretvaraju sa statičkom IP adresom koja se ne menja.
Neke specifične vrste ISP-a uključuju hosting ISP-a, poput onih koje jednostavno hostuju e-poštu ili online skladištenje i besplatne ili neprofitne internetske provajdere (ponekad zvane besplatne mreže), koje omogućavaju pristup internetu besplatno, ali obično sa oglasima.

Šta je javna IP adresa?




Javna IP adresa je IP adresa koju vaš kućni ili poslovni ruter prima od vašeg ISP-a . Javne IP adrese su potrebne za bilo koji javno dostupni hardver za mrežu , kao što je vaš kućni ruter, kao i za servere koji hostuju veb lokacije.
Javne IP adrese su ono što razlikuje sve uređaje koji su uključeni u javni internet. Svaki uređaj koji pristupa internetu koristi jedinstvenu IP adresu.
Zapravo, javna IP adresa se ponekad naziva Internet IP .
To je adresa koju svaki provajder Internet usluga koristi za prosljeđivanje internet zahtjeva određenom domu ili poslu, slično kao kako vozilo za isporuku koristi vašu fizičku adresu za prosljeđivanje paketa u vašu kuću.
Zamislite svoju javnu IP adresu kao i svaku drugu adresu koju imate. Na primer, vaša adresa e-pošte i vaša matična adresa su potpuno jedinstveni za vas, zbog čega slanje pošte na te adrese osigurava da oni stvarno dođu do vas, a ne nekog drugog.
Ista ekskluzivnost se primenjuje na vašu IP adresu, tako da se vaši digitalni zahtevi šalju na vašu mrežu ... a ne na nečiju drugu.

Privatno protiv javnih IP adresa

privatne IP adresa je, u većini načina, isto kao javnu IP adresu. To je jedinstveni identifikator za sve uređaje iza rutera ili drugog uređaja koji služi za IP adrese.
Međutim, za razliku od javnih IP adresa, uređaji u vašem domu mogu imati iste privatne IP adrese kao i uređaji vašeg komšija ili bilo koga drugog širom svijeta.
To je zato što privatne adrese nisu rutabilne - hardverski uređaji na Internetu su programirani tako da sprečavaju uređaje sa privatnom IP adresom da komuniciraju direktno sa bilo kojim drugim IP-om izvan rutera sa kojim su spojeni.
Pošto su ove privatne adrese uzdržane od pristupanja Internetu, potrebna vam je adresa koja može stići do ostatka svijeta, zbog čega je potrebna javna IP adresa.
Ova vrsta podešavanja omogućava svim uređajima u vašoj matičnoj mreži da prenose informacije između vašeg rutera i ISP-a koristeći samo jednu adresu (javnu IP adresu).
Drugi način gledanja na ovo je razmišljanje o usmerivaču u vašem domu kao vašog Internet provajdera. Dok vaš ruter služi privatnim IP adresama uređajima koji su privatno povezani iza vašeg rutera, vaš ISP isporučuje javne IP adrese uređajima koji su javno povezani sa Internetom.
I privatna i javna adresa koriste se za komunikaciju, ali opseg toga komunikacije je ograničen na osnovu adrese koja se koristi.
Kada pokušate da otvorite veb lokaciju sa vašeg računara, zahtev se šalje sa vašeg računara na svoj ruter kao privatna IP adresa, nakon čega vaš ruter traži od vašeg Internet provajdera koristeći javnu IP adresu dodeljenu vašoj mreži. Kada je zahtev napravljen, operacije se obrće - ISP šalje adresu web stranice na svoj ruter, koji prosleđuje adresu na računar koji ga je tražio.

Opseg javnih IP adresa

Određene IP adrese su rezervisane za javnu upotrebu, a druge za privatnu upotrebu. To čini privatne IP adrese koje ne mogu da dođu do javnog interneta - jer čak ni oni nisu u stanju da komuniciraju pravilno, osim ako ne postoje iza rutera.
Sljedeće opsege rezerviše autoritet za dodelu internetskih brojeva (IANA) za privatne IP adrese:
  • 10.0.0.0 do 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 do 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 do 192.168.255.255
Isključujući gore navedene adrese, javne IP adrese se kreću od "1 ..." do "191 ...".
Sve adrese "192 ..." nisu registrovane javno, što znači da se mogu koristiti samo iza rutera kao privatne IP adrese. Ova opseg je tamo gde većina privatnih IP adresa pada, zbog čega je podrazumevana IP adresa za većinu Linksys , D-Link , Cisco i NETGEAR rutera IP adresa unutar ovog skupa.

Kako pronaći svoju javnu IP adresu

Ne morate znati vašu javnu IP adresu većinu vremena, ali postoje situacije kada je to važno ili čak i potrebno, kao kada vam je potrebno da pristupite svojoj mreži ili računaru u njemu, od kuće ili od kuće Poslovanje.
Najosnovniji primjer bi bio kada koristite program daljinskog pristupa . Tako, na primer, ako ste u svojoj hotelskoj sobi u Šangaju, ali u svom stanu u Denveru morate da "odvojite" računar kod kuće, moraćete da znate internet pristupačnu IP adresu (javnost IP adresa koju koristi vaš kućni ruter) tako da možete uputiti taj softver da se poveže sa pravim mestom.
Iznenađujuće je lako pronaći vašu javnu IP adresu. Iako postoji mnogo načina da to uradite, samo otvorite jednu od ovih veb lokacija na pametnom telefonu, laptopu, radnoj površini ili bilo kom drugom uređaju koji koristi web pregledač: IP Chicken , WhatsMyIP.org , Who.is , WhatIsMyPublicIP.com ili WhatIsMyIPAddress .com .
Iako to nije baš jednostavno kao korišćenje web stranice, obično možete pronaći i vašu javnu IP adresu preko stranice administracije vašeg rutera. Ako ne znate šta daje, to je obično IP adresu default gateway-a .
Ulov? Morate to uraditi sa vašeg kućnog računara . Ako ste već odsutni, moraćete imati prijatelja ili saradnika to uraditi za vas. Možete koristiti i DDNS uslugu, od kojih su neki čak i besplatni. Ne-IP  je jedan primer, ali postoje i drugi.

Zašto se javna IP adresa menja

Većina javnih IP adresa se menja i relativno često. Svaka vrsta IP adrese koja se menja naziva se dinamička IP adresa .
Nazad kada su dobavljači usluga bili nova stvar, korisnici bi se povezali na internet samo kratko vreme, a zatim prekinuli vezu. IP adresa koja je koristila jedan klijent bi tada bila otvorena za korišćenje od strane druge koja je bila potrebna za povezivanje na internet.
Ovakav način dodjele IP adresa značio je da ISP ne bi trebao kupiti ovako veliki broj njih. Ovaj opšti proces je i danas u upotrebi iako je većina nas uvijek povezana na internet.
Međutim, većina mreža koje hostuju veb lokacije imaju statičke IP adrese zato što žele osigurati da korisnici mogu imati stalan pristup svom serveru. Imati IP adresu koja bi promenila bi porazila svrhu, pošto bi  DNS zapisi trebali biti ažurirani nakon promjene IP-a, što može dovesti do neželjenog zastoja.
Domaćim mrežama, s druge strane, gotovo uvek se dodeljuju dinamičke IP adrese iz suprotnog razloga. Ako je ISP davao vašoj mreži neizmenljivu adresu, verovatno će biti zloupotrebljena od strane klijenata koji hostuju veb lokacije od kuće. Ovo je jedan od razloga zašto je statična IP adresa skuplja od dinamičke IP adrese. DDNS usluge, koje sam ranije pomenuo, su put oko ovoga ... do određenog stepena.
Još jedan razlog zbog kojih većina mreža ima javne IP adrese koje se menjaju zato što statičke IP adrese zahtevaju više upravljanja, i stoga obično koštaju više za kupca nego za dinamičnu.
Na primer, ako biste se preselili na novu lokaciju nekoliko milja daleko, ali koristite isti ISP, dodavanje dinamičke IP adrese bi jednostavno značilo da biste dobili drugu IP adresu koja je dostupna iz grupe adresa. Mreže koje koriste statičke adrese morale bi da budu ponovo konfigurisane da se primenjuju na njihovu novu lokaciju.

Sakrivanje vaše javne IP adrese

Ne možete sakriti vašu javnu IP adresu od svog ISP-a, jer svi vaši saobraćaj moraju da se kreću kroz njih pre nego što dođu do bilo čega drugog na internetu. Međutim, možete sakriti vašu IP adresu sa web stranica koje posjećujete, kao i šifriranje svih prenosa podataka (sakrivajući se saobraćaj  od vašeg Internet provajdera), tako što ćete prvo filtrirati sve svoje podatke putem virtuelne privatne mreže (VPN).
Recimo, na primer, da ste hteli da vaša IP adresa bude sakrivena od Google.com . Obično, prilikom pristupanja Google-ovoj web lokaciji, oni će moći da vide da je vaša specifična javna IP adresa zatražila da pregledaju svoju web stranicu. Brzo pretraživanje na jednom od veb lokacija za pronalaženje IP-a sa gornje strane će im reći ko je vaš ISP. Pošto vaš ISP zna koji su vam IP adrese dodijeljeni, konkretno, to znači da bi vaša poseta Google mogla biti direktno vezana za vas.
Korišćenjem VPN servisa dodaje se drugi ISP na kraju vašeg zahteva, pre nego što otvorite Googleovu veb lokaciju.
Kada se jednom povežete sa VPN-om, dođe do istog procesa kao što je gore navedeno, samo ovaj put, umesto da Google vidi IP adresu koju vam je dodelio ISP, videće IP adresu koju je dodelio VPN .
Dakle, ako bi Google želeo da vas identifikuje, morali bi da zahtevaju te informacije iz VPN servisa umesto svog ISP-a, jer opet, to je IP adresa koju su videli kako pristupe njihovoj web lokaciji.
U ovom trenutku, vaša anonimnost zavisi od toga da li je VPN usluga spremna da odustane od vaše IP adrese, što naravno otkriva vaš identitet. Razlika između većine ISP-a i većine VPN usluga jeste to što će ISP-u verovatnije biti potrebno da se odrekne ko je to pristupilo veb lokaciji, dok VPN ponekad postoje u zemljama koje nemaju takvu obavezu.
Postoji puno besplatnih i plaćenih VPN usluga koje svi nude različite funkcije. Tražiti onaj koji nikada ne čuva dnevnike saobraćaja može biti dobar početak ako ste zabrinuti da vaš ISP špijunira nad tobom.
Nekoliko besplatnih VPN usluga uključuje FreeVPN.me , CyberGhost , Hideman i Faceless.ME .

Više informacija o javnim IP adresama

Ruterima se dodjeljuje jedna privatna adresa koja se zove IP adresa privremene gateway-a . Na sličan način vašoj mreži koja ima jednu IP adresu koja komunicira sa javnim internetom, vaš ruter ima jednu IP adresu koja komunicira sa drugim privatnim mrežama.
Iako je tačno da autoritet za rezervisanje IP adresa zasniva se na IANI, oni nisu neka vrsta centralnog izvora za sve internetske saobraćaja. Ako spoljašnji uređaj krši vašu mrežu, on nema nikakve veze sa IANA.